Svamp på bryster og brystvorter

/Svamp på bryster og brystvorter

Svampeinfektion på brystvorter

Måske lyder det underligt, at man kan have svamp i og på brysterne og brystvorterne. Men i grunden er det ikke så mærkeligt.

Der findes mange forskellige bakterier og svampe i vores hud og når vi er sunde og raske og immunforsvaret fungerer normalt, så spiller det hele sammen i en større harmoni.

Svampen Candida albicans findes på alle mennesker, og næsten alle babyer er koloniseret af svampen inden for få timer efter fødslen.
Svampen bliver kun et problem under visse omstændigheder.

Hvordan svamp opstår på brystvorter

Når brystvorterne måske er blevet gumlet i, måske har fået et par små sprækker og har ligget i fugt og varme i timevis i et gennemblødt ammeindlæg eller måske i et uldindlæg, der ikke er vasket længe, fordi det står der at man ikke skal. Ja, så er der gode vækstbetingelser for bla. svampen Candida Albicans, hvis symptomer generer dine brystvorter.

Svampinfektion af huden opstår normalt som følge af, at strukturen i huden eller i slimhinden bryder sammen, hvorved der dannes sprækker i huden. Udsondringen af serum fra de revnede brystvorter forandrer den naturlige tilstand af svampen Candida albicans til en sygdom, der tager form.
Derfor ville svampeinfektion på brystvorter i mange tilfælde være undgået, hvis moderen ikke havde ømme brystvorter og revner i huden på brystvorterne og Areola.

Mange mødre bemærker fluks, hvis deres baby har hvide belægninger på tungen eller indersiden af kind eller læber. Det kaldes trøske og er en svampeinfektion i barnets mund, som via amning kan overføres til morens bryst og brystvorter.

Trøske er i princippet uskadeligt for barnet, hvis ikke det generer suttelysten eller har spredt sig til hele tarmsystemet og giver ballade med megen luft, rød numse osv.

Trøske er alle praktiserende læger også bekendt med, men svamp på brysterne og brystvorterne kniber det desværre stadig med at få øjnene op for. Netop fordi det kan være svært eller direkte umuligt at skimte svampen med det blotte øje, er der mange der underkender de smerteforpinte mødres bøn om hjælp til en smertefri amning.

blank

Symptomer på svampeinfektion på brystvorter

Smerter i brystvorterne begynder efter en periode af smertefri amning. Selvom der findes andre årsager til smerter i brystvorter, er svampeinfektion på brystvorterne den mest almindelige.Svampeinficerede brystvorter eller bryster kan godt være ophovnede, røde eller skinnende og skallende i huden, men de kan også se ganske fine og normale ud.

Da symptomerne til tider kan være svære at se med det blotte øje, er det ikke altid, at lægen tager dine smerter alvorligt. Så hvis du føler, at du ikke får nok hjælp fra din praktiserende læg, så bør du kontakte Forældre og Fødsel Ammerådgivningen på tlf. 70 23 14 00 eller pr. email fogf@fogf.dk. Her kan du bede om et dokument skrevet af en ammerådgiver og en børnelæge, hvilket er guld værd at vise din praktiserende læge.

Man skal være opmærksomme på følgende symptomer:

Brændende smerte i brystvorterne – denne brændende smerte i brystvorterne fortsætter under hele amningen og kan nogle gange fortsætte, selvom amningen er fuldendt.

Stikkende eller brændende smerte i brystet – ofte breder den stikkende og brændende smerte sig fra brystet til ryg og skulder. Smerten i bryst, ryg og skulder tiltager normalt hen imod slutningen af amningen og bliver allerværst efter amningen. Især om natten er smerterne voldsomme. Smerterne kan endda opstå uden at ramme brystvorterne.

Behandling af svamp på brystvorter

Følgende forholdsregler for, hvordan man kan forhindre svamp på brystvorter anbefales:

– Ammeindlæg skal skiftes hver gang.

– Vask sengetøj, håndklæder og bh ved 60 grader – køb kun tekstiler, der kan tåle 60 grader.

– Ammeindlæg skal skiftes hver gang. Brug sengetøj, håndklæder og en bomulds-bh, som kan vaskes ved 60 grader.

– Undgå søde sukkerholde sager, da disse fremmer svampenes vækstbetingelser.

– Har barnet belægninger (trøske) i munden, bør trøskene fjernes med en våd gaze-serviet på en finger. Gaze-servietten kan evt. gøres våd med Danskvand, da Danskvands sure pH-værdi hæmmer svampevækst.

– Du skal huske at tørre dine brystvorter efter amningen, da fugtighed fremmer svampes vækstbetingelser.

– Bruges sut og flaske, skal alle dele koges dagligt i 10 minutter. Når svampeinfektionen er ovre, skal I købe nye sutter og flasker. Klik her for at se de sutter og sutteflasker vi anbefaler

Ved at følge disse forholdsregler vil du behandle årsagerne til svamp på bryst og brystvorter – og ikke symptomerne. Derved vil du mindske risikoen for dannelsen eller gendannelsen af svampeinfektion på dine brystvorter.

Den udbredte brug af antibiotika fremmer også svampeinfektion på brystvorter. Mange gravide kvinder og nybårne mødre modtager antibiotika – ofte med tvivlsom berettigelse.

Hvis du allerede får behandling for symptomerne af svampeinfektion spå dine bryster eller brystvorter, bør du ALTID følgende ovenstående forholdsregler, da du herved vil fjerne eller mindske risikoen for, at svampeinfektionen opstår igen.

Da smitten sker frem og tilbage mellem mor og barn, er det vigtigt, at begge behandles samtidigt. Selv hvis kun det ene bryst er inficeret med svamp, skal begge brystvorter behandles, da barnet også sutter på den anden brystvorte.

Medicinsk behandling af moderen

Der smøres et tyndt lag Nystatin (Mycostatin) på brystvorterne og Areola efter hver amning (dog højst 8 gange i døgnet) i mindst 14 dage – evt. 14 dage efter moderen er symptomfri. Hvis der ikke er virkning efter længere tids salvebehandling og ovennævnte råd er fulgt nøje, går man over til systemisk behandling.

I mildere tilfælde gives: 50 – 100 mg fluconazol daglig i en til to uger.

Ved mere udtalt infektion: Gives 200 mg fluconazol som mætningsdosis første dag og herefter 100 mg i 14 dage.

Medicinsk behandling af barn

Munden pensles med nystatin mikstur 8 gange daglig efter amningen (Mange anbefaler også Miconazol mundhule-gel). Man bruger en finger, evt. gaze til at påføre medicinen på indersiden af barnets kind, gummer og tunge.
Behandlingen fortsættes, så længe moderen behandles og uafhængig af, om barnet har tegn på infektion eller ikke.

Bleregionen smøres med samme salve, som anvendes til brystet, 4 gange i døgnet. Lad gerne barnet ligge lidt uden ble for at lufte sig.