Mandens brystvorter

/Mandens brystvorter
Mandebryster (Gynækomasti) og brystvorter hos mænd

Fra undfangelse og helt til kønsdifferentiering er samtlige pattedyrs fostre ens for alle arter.

Hos mennesket varer det ca. 2 uger, før mandlige fostre begynder at producere mandens kønshormoner (såsom testosteron).

Almindeligvis forandrer brystvorten hos manden sig ikke meget fra dette tidspunkt – dette skyldes bl.a. genetik samt det faktum, at den ikke

spiller vigtig rolle i mandens liv. Her på siden kan du læse videre om mandens brystvorter, mandebryster og behandling af sidstnævnte.

Om manden og brystvorten

Opdelingen af mandens og kvindelige træk opstår, hvis der er en naturlig selektion for det – dvs. hvis trækkene er vigtige for kvinder og mænds reproduktive succes, men hvor det bedste eller “optimale” træk er forskelligt for både en mand og en kvinde.

Man ville ikke kunne forvente en sådan afkobling, hvis et kønsbestemt træk (attribut) er vigtigt for begge køn.

Man ville heller ikke forvente en opdeling mellem mandens og kvindelige træk, hvis et kønsbestemt attribut er vigtigt for ét køn, men af uden betydning for det modsatte køn. Sidstnævnte eksempel gælder for brystvorten.

blank

Brystvortens fordel hos kvinden, hvad angår reproduktion er entydig.

Men fordi mænd og kvinder anser kønslige fællestræk som genetiske “fejl”, kan fremkomsten af brystvorten hos mænd nok bedst forklares som en genetisk korrelation, som vedvarer gennem manglen på selektion mod dem, snarere end selektion for dem.

Pudsigt nok kan man dog argumentere for, at opståelsen af problemer, associeret med mandens brystvorter (såsom kræft) konstituerer en foreløbig selektion mod dem.

På en måde er mandens brystvorter analoge med ubetydelige strukturer såsom eksempelvis levningerne af ubrugelige bækkenben i hvaler – hvis disse ubrugelige attributter voldte meget besvær, ville de være forsvundet.

Med andre ord; mandens brystvorter er et genetisk biprodukt af kvinders brystvorter. Så hvorfor har mænd brystvorter? Fordi kvinder har.