Mandebryster (Gynækomasti)

/Mandebryster

Mandebryster (Gynækomasti)

blank

Da brystvorter allerede udvikler sig i en meget tidlig fase i fosterstadiet, har mænd også brystvorter. Udover de erogene zoner har mænds brystvorter ingen videre funktion.

Mandebryster (gynækomasti) er et symptom af, at bryster på mænd vokser. Dette skyldes en udvikling af brystkirtlerne, hvilket normalt kun sker hos kvinder. Mandebryster skyldes vækst af brystkirtelvævet som følge af en ændret balance mellem testeron og østrogen med østrogen overvægt.

Det er vigtigt at skelne mellem egentlig gynækomasti der skyldes vækst af brystkirtelvæv og pseudogynækomasti betinget af fedme (adipositas). Hvor man ved gynækomasti kan mærke et glandelvæv omkring “mandebrysterne”, vil man ved pseudogynækomasti kun kunne mærke fedtaflejringen omkring brysterne.

Gynækomasti opstår normalt hos nyfødte babyer, blandt unge i puperteten samt blandt ældre.

Gynækomasti hos nyfødte: moderens kvindelige hormoner, som bliver overført gennem moderkagen over på den nyfødte. Gynækomastien forsvinder igen.

Gynækomasti i puperteten: Opstår gennem midlertidlig forøget dannelse af hormon-forstadier i det kvindelige kønshormon østrogen i fedt- og muskelvæv. I nogle tilfælde forsvinder denne gynækomasti ikke helt.

Gynækomasti hos ældre: Med alderen forøges andelen af fedtvævsmasse i forhold til aftagende kropsvægt, hvorigennem også omdannelsen af mandens kønshormoner (androgener) til kvindelige kønshormoner (østrogener) forøges i fedtvævet. Samtidigt aftager den mandens hormondannelse i testiklerne.

Pseudogynækomasti: Hvor man ved gynækomasti kan mærke et glandelvæv omkring “mandebrysterne”, vil man ved pseudogynækomasti kun kunne mærke fedtaflejringen omkring brysterne. Overgangen fra overvægt til fedme (adipositas) bliver hos mænd normalt defineret ved et Body-Mass-Index (BMI) på mere end 30.

Det er ikke farligt for mænd at udvikle bryster, men i visse tilfælde kan gynækomasti være en følge af en anden bagomliggende sygdom eller påvirkning af balancen mellem mandens og kvindelige kønshormoner. Påvirkningen skyldes typisk:

Indtagelse af anabolske steroider – Anabolske steroider bliver i fedt- og muskelvævet ved hjælp af enzymet aromatase delvis omdannes til østrogen.
Alkoholmisbrug – Dannelse af såkaldte “ølbryster”.
Kroniske sygdomme – Nyresvigt og leversvigt.
Hormonbehandling – Medikamenter.
Mangel på mandens hormoner – Mandlig hypogonadisme skyldes nedsat eller mangel på produktion af testestoron.

Behandling af mandebryster

Ved gynækomasti er der – af helbreds- og sundhedssmæssige årsager – i reglen ingen grund til at foretage operative indgreb. Eftersom den psykiske belastning er kolossal, forsøges en gendannelse af den mandelige brystkasse via indtagelse af hormonpræparater, hvilket dog ikke altid giver den ønskede succes.

Hvis brystet formindskes ved et operativt indgreb, sker det normalt ved et kort snit ved randen af Areola, hvorved parenkym og eventuel overflødig kropsfedt bliver fjernet. Inden operation fjernes eventuelle smykker (f.eks. en piercing eller en ring).

En operation mod mandens bryster er kun en behandling af symptomerne; ikke en behandling af årsagerne til gynækomasti. Kun behandling af årsagen til fremkomsten af mandens bryster kan føre til en varig helbredelse.
De basale årsager til gynækomasti kan holdes i skak ved bl.a. at fokusere på spisevaner, alkoholforbrug, muligt fravalg af medikamenter osv.