Kvindens brystvorter

/Kvindens brystvorter
Om indadvendte brystvorter og svamp på brystvorterne

Den fysiologiske funktion af brystvorter (latin: papilla mammaria) er at levere modermælken der produceres i kvindens mælkekirtler til babyen under amning.

Pattedyrunger har et instinkt, der får dem til at søge brystvorten for at die samt et sutte-instinkt, der får dem til at udtrække mælken.

Kvindebrystets anatomi

Her et skematisk udsnit af kvindens bryst

– 1. Brystvæggen
– 2. Pectoralis musklerne
– 3. Smålapper
– 4. Brystvorte
– 5. Areola
– 6. Mælkegangene
– 7. Fedtvæv
– 8. Hud

blank

Brystvorten er omgivet af en pigmenteret Areola, hvori talrige talg- og duftkirtler ender. De reagerer på irritation i form af berøring eller kulde og fungererer hermed også som en erogen zone for både mænd og kvinder.

Brystvortens fine følsomhed tjener dog frem for alt bedst til at finde frem til spædbarnet ved amning, da brystvorten bliver stiv, når den berøres af babyen.

Kvindens bryst består af ca. 15-20 mælkekirtler, som med deres mælkegange ender i brystvorten.

Kirtlerne er forankret i fedtvæv og producerer modermælk. De dannes i puberteten gennem hormonel indflydelse fra talgkirtelvævet og afvikles i overgangsalderen.

Talgkirtlerne – også kaldet Montgomery´ske kirtler – består af 10-15 små knopper på Areola. Talgkirtlernes funktion er at beskytte brystvorten og Areola under amning. Trykkes eller masseres brystvorten produceres der et fedtholdigt olieagtigt hvidt sekret, der har til formål at beskytte brystvorterne. Talgkirtlerne er specielt synlige, når brystvorten er stiv.