Om piercinger i brystvorter, amning osv.

/Brystpiercing – Amning med Piercing i Brystvorten
Om piercinger i brystvorter, amning osv.

Her kan du læse mere om piercing af brystvorter generelt samt brystpiercinger og amning.

Siden er derfor inddelt i følgene afsnit:

Piercing af brystvorter
Piercing og amning

Se evt. også afsnittet kvindens brystvorter

Brystpiercinger

Gennemhulning af brystvorterne – også kaldet brystpiercinger – til brug af smykker har været praktiseret af adskillige folkeslag gennem tiderne.

Piercing af brystvorterne hos manden har været kendt helt tilbage til Karankawa-indianerne. Kvinderne hos Kabyle-folket i Algeriet er også kendt for at pierce deres brystvorter.

I den vestlige verden bragte det 14. århundredets dyrkning af kavalergangen fokus på det kvindelige bryst, som ofte var prydet med smykke-piercinger i brystvorterne.

På billedet til højre ses en piercing i en brystvorte (brystvortepiercing) hos en kvinde

blank

I vores tid er moden med brystpiercinger blevet genoptaget af stjerner og berømtheder såsom Corey Taylor, Lenny Kravitch og Tommy Lee i 1990´erne. Dette har været kraftigt medvirkende til, at bl.a. brystpiercing er blevet populært de seneste mange år.
I dag har pop-idoler, som Pink, Christina Aguilera, Janet Jackson, Nicole Richie osv. piercinger i brystvorterne.

Hvem husker ikke den Janet Jackson´s “skandaløse” optræden ved Superbowl-finalen i 2004, hvor hun flashede sit piercede bryst for hele verden!!

Brystvorterne er kraftige nok til at pierce sikkert bag masser af hud til at forhindre afstødning. Men hvis smykkets tykkelse er for tyndt eller piercingen ikke er dyb nok, er der risiko for afstødning. Desuden kan metalallergi også medføre at brystvorten afstøder smykket.

Piercing af brystvorter og amning

Et almindeligt spørgsmål blandt kvinder, som overvejer piercing i brystvorterne, er om gennemhulning af denne vitale kropsdel kan påvirke amning. Der er ingen dokumentation, der taler for, at korrekt udført piercing af brystvorter kan føre til komplikationer med mælkeproduktion. Men det anbefales på de kraftigste at pleje piercingen for at modvirke infektion i brystvorten.

Hyppig genpiercing kan i øvrigt skade brystvorten og medføre komplikationer. Desuden anbefales det, at piercingen er helet før amningen. De fleste professionelle piercere vil nægte at brystvorte-pierce en gravid kvinde.

Hvad angår amning, er der konstateret mange komplikationer med piercede brystvorter, så det er anbefales kraftigt at fjerne brystsmykket før amningen.
Bivirkningerne med piercede brystvorter kan være:

 mindre plads for barnet til at “suge sig fast” på brystvorten
 barnet slurper
 laver opkastningsbevægelser
 mælk lækker fra barnets mund

Desuden foreligger der også en potentiel risiko for kvælning af barnet, da nålen i smykket kan rive sig løs og ryge ned i spædbarnets hals. Også barnets gummer, tunge og gane kan blive beskadiget af smykker eller ringe i brystvorterne.